Service

Cel mai bun videoproiector

Cum alegi cel mai bun videoproiector? Ce trebuie sa stii si sa cauti pentru a alege un videoproiector bun? Detaliem criteriile de baza pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita pentru a putea viziona filmele, serialele si jocurile favorite in cele mai bune conditii.

Cel mai bun videoproiector

Care este avantajul unui video proiector fata de un televizor high definition? In primul rand, dimensiunea imaginii. Imaginea poate fi proiectata pe un perete cu dimensiuni de cativa metri.

Un televizor de dimensiuni similare probabil costa cat o masina de lux. Asadar, daca vrei sa ai o experienta cinematografica completa in sufrageria ta, un videoproiector de calitate este alegerea perfecta.

Cum alegi cel mai bun videoproiector?

Luminozitatea

Ultimul lucru pe care ti-l doresti de la imaginea proiectorului este sa fie prea luminoasa sau prea stearsa. Acest lucru depinde in principal de dimensiunea camerei unde folosesti proiectorul, distanta pana la ecran sau perete si luminozitatea lampii proiectorului (care se masoara in lumeni).

Luminozitate videoproiector

Daca proiectorul are valoarea lumenilor scazuta (mai mica de 1000) atunci vei fi nevoit sa folosesti proiectorul intr-un spatiu redus deoarece distanta la care poti viziona imaginile nu este foarte mare.

La valori de peste 1500 de lumeni proiectorul ar trebui sa functioneze fara probleme intr-o camera spatioasa sau chiar intr-un mic cinematograf. Un proiector cu 2000 de lumeni poate proiecta fara probleme imaginea si la 6 metri distanta.

Chiar daca ai un proiector cu o luminozitate ridicata, il poti folosi si intr-o incapere mai mica cum ar fi sufrageria sau livingul casei tale. Imaginea va fi la fel de buna chiar daca proiectorul este la numai 2-3 metri distanta.

Cel mai important de tinut minte este sa alegi un proiector cu o luminozitate de minim 1000 de lumeni. Daca te muti si noua ta sufragerie e mai mare nu vei avea probleme de luminozitate.

Atunci cand folosesti videopriectorul, asigura-te ca pastrezi camera cat mai intunecata cu putinta. O dara de lumina care patrunde dinspre fereastra sau o alta incapere poate cauza batai de cap. La fel ca la cinematograf, cu cat este mai intunecata camera, cu atat experienta vizionarii va fi mai buna.

Cate ceva despre lampi

Durata de viata medie a unei lampi este intre 2000 si 400o de ore. Pe aproape intreaga durata de folosire imaginea va ramane buna si luminoasa, insa, sper sfasitul vietii lampii, aceasta va incepe sa fie din ce in ce mai slaba.

Daca folosesti foarte des proiectorul la putere maxima, asteapta-te la o durata de viata de maxim 2000 de ore. Daca folosesti modurile economice, lampa va rezita pana la 4000 de ore. O lampa de proiector te va costa cateva sute de lei cand va veni vremea sa o schimbi.

Cateva sfaturi pentru a mari durata de viata a lampii:
– curata periodic filtrele si gurile de aerisire de praf;
– nu obstructiona ventilatorul de racire – pastreaza proiectorul in spatiu deschis in timpul folosirii;
– nu opri proiectorul imediat ce a fost pornit, asteapta minim 5 minute.

Ecranul de proiectie

Unii utilizatori prefera sa proiecteze imaginea direct pe perete, in timp ce altii folosesc un ecran special pentru videoproiectie. Ecranele albe sunt cele mai raspandite, dar utilizarea unui ecran de proiectie gri iti va oferi un contrast mai mare.

Ecran videoproiector

Dupa cum spuneam mai sus, camera unde vizionezi imaginile proiectorului trebuie sa fie cat mai intunecata. Totusi, daca este greu sa intuneci complet camera, un ecran gri va fi cu atat mai folositor. In comparatie cu ecranul alb, ecranul gri nu va reflecta la fel de puternic lumina din exterior, fapt care duce la o calitate mai buna a imaginii.

In ceea ce priveste dimensiunea ecranului, aceasta depinde de dimensiunea camerei unde il vei folosi. Nu ai de ce sa cumperi cel mai mare ecran disponibil daca il vei folosi intr-o incapere de dimensiuni reduse. Daca ai o camera exclusiva pentru vizionatul filmelor, gandeste-te sa cumperi un ecran mai mare ce poate fii montat permanent.

Va trebui sa alegi intre doua tipuri de ecran: 4:3 (ecran plin, patratos) sau 16:9 (ecran lat, ideal pentru filme). Recomandam sa alegeti un ecran 16:9, deoarece majoritatea continutului video produs in zilele noastre respecta acest format. In acest fel nu vei avea margini negre sus si jos atunci cand vizionezi un film, asa cum este cazul ecranului 4:3.

In ceea ce priveste ecranul, poti cumpara unul fix ce se va monta pe perete, sau unul portabil, ce se strange si poate fi mutat cu usurinta. Daca nu ai de gand sa te muti in viitorii 10 ani, mergi pe varianta fixa.

Pentru a decide distanta optima a proiectorului fata de ecran trebuie sa iei in considerare un cumul de factori, cum ar fi dimensiunea incaperii, luminozitatea videoproiectorului si altele. Cel mai bine ar fi sa cauti pe Internet un calculator de distanta care te va ajuta sa il plasezi optim.

Speram ca sfaturile de sus te vor ajuta sa iti amenajezi mai usor cinematograful de acasa. Daca vei alege combinatia potrivita de ecran si videoproiector vei viziona TV, filme, jocuri si altele pe un ecran generos in cele mai bune conditii.

Related posts

Leave a Comment