NU FUNCTIONEAZA CALCULATORUL? CAUZE SI EFECTE…

Dacă avem un calculator care are probleme la pornire, cel mai probabil avem de-a face cu o problema hardware.

Calculatorul nu mai pornește: Principalele cauze

 

Sursa de alimentare sau foarte veche

De-a lungul timpului s-a observat ca la furtuni sau vijelii puternice furnizorii de energie electrica sunt depășiți. De multe ori s-au stricat electrocasnice, componente de calculator și multe altele.

Va trebui sa verificam priza, apoi sursa calculatorului dacă funcționează in parametri normali.

Sursa calculatorului este prea mica

sursă de alimentare pentru calculator

De cele mai multe ori oamenii fac greșeala in a alege surse ieftine, asa zise „pocnitoare”, dar își cumpără restul de componente mult prea performante și de cele mai multe ori consumatoare de energie. Întotdeauna trebuie sa facem un calcul exact și sa verificam cat „poate sa ducă” sursa calculatorului.

Placa de baza

Dacă abia ați asamblat calculatorul, asigurați-va ca placa de baza este izolata de carcasa și nu se creează scurt circuit intre componente.

In cazul în care ați aspirat sau curățat calculatorul aveți grija sa nu cumva sa aveți condensatori rupți sau umflați pe placa de baza.

condensatori în stare bună

Probleme cu procesorul

Nu vă băgați nasul acolo unde nu vă pricepeți. Mai repede veți strica lucrurile decât să le reparați. Dacă veți curăța cooler-ul procesorului aveți grijă să puneți o pastă termoconductoare de calitate.

Probleme în BIOS

De ceva ani pe internet, dar chiar și producătorii de componente de calculator ne recomanda sa facem overclock la componente. Unele permit mai mult, altele mai putin. Cei care au făcut overclock la calculator, în cazul in care nu l-au configurat cum trebuie se pot trezi ca nu le mai pornește calculatorul.

Bateria de BIOS aflată pe o placă de bază

In acest caz recomand sa resetați BIOS-ul. Cel mai simplu mod de a reseta BIOS-ul este de a scoate pentru 2,3 minute bateria de alimentare a acestuia. O găsiți pe placa de baza.

In cazul în care o componenta din calculator s-a stricat, sistemul va porni dar pana la bootare. De cele mai multe ori primim un mesaj sau un beep prin care suntem avertizați ca nu mai funcționează o componenta cum trebuie. In acest caz va recomand sa va duceți cu el la un service sau la garanție, dacă mai aveți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *